Zaļā diena IKšķiles Brīvajā skolā

Zaļā diena Ikšķiles Brīvajā skola

27.aprīlī Ikšķiles Brīvā skola organizēja nu jau ikgadējo pasākumu “Zaļā diena”. Šogad Ikšķiles Brīvā skola Ekoskolu programmas ietvaros strādā pie tēmas ‘’Ēdam atbildīgi’, tāpēc arī Zaļās dienas aktivitātes bija cieši saistītas ar ēdienu, kas tajā ir iekšā, tā izcelsmi, ceļu līdz Latvijai.

Ļoti priecājamies, ka šogad mums pievienojās arī ciemiņi! Tādējādi mēs patiešām redzam, ka darbojamies ne tikai skolas sienās, bet iesaistam arī citus Ikškiles iedzīvotājus. Lasiet Līvas Vītolas atskatu uz Zaļo dienu Ikšķiles Brīvajā skolā.

Līva Vītola

Kā uzcelt kukaiņu viesnīcu? Kādēļ palmu eļļa ir tik “melna”, kā viņu mālē? Kādēļ bitītes rotājas ar asu dzeloni? Uz šiem un citiem jautājumiem par mūsu apkārtējo vidi interesantā un aizraujošā veidā uzzinājām Ikšķiles Brīvajā skolā, kur 27.aprīlī tika organizēta Zaļā diena.

Ar neviltotu prieku uzzināju, ka aktivitātēs var piedalīties arī bērni, kuri Ikšķiles Brīvajā skolā nemācās, tādēļ, ilgi nedomājot, meitai piešķīru brīvdienu viņas pirmsskolas izglītības iestādē, un devāmies viesos. Patīkami pārsteidza ne vien laipnā uzņemšana skoliņas saimē, bet arī sajūta – ka beidzot pavasaris IR! Nolūkojoties plaši iekoptajā dārzā, jāsecina, ka “Zaļā diena” bērniem šeit ir īstena ikdiena – šķiet, ikvienam te ir skaidrs, kā “sēt un pļaut” sava darba augļus, kas priecē ne tikai acis, bet arī pusdienu šķīvjus.

Kad bērni skolas pagalmā bija sagatavojuši koku mizas, salmus, čiekurus un paši sazāģējuši niedres kukaiņu viesnīcai, lai tās iemītnieki varētu iekārtoties savos “numuriņos”, bija laiks sagatavot sev kādu veselīgu našķi pēc labi padarītā darba. Mandeles, apelsīnu miziņas un citi veselīgi gardumi no vegāniskās virtuves bērnu rokās pārtapa par ārkārtīgi garšīgiem “vegānu braunijiem”, un izrādās – tos pagatavot ir pa spēkam ikvienam!

 

Zaļās dienas turpinājumā mēs uzzinājām to, kādus attālumus līdz mūsu galdam mēro dažādi pārtikas produkti – piemēram, ananāsi, kokosrieksti un citi augļi, un kuru produktu izcelsme ir Latvija. Redzējām arī vienu no produktiem, kurā palmu eļļa savienojumā ar cukuru aizpilda gandrīz visu burciņu, bet kakao – redzams gandrīz vien krāsas dēļ, tādēļ uzskatāmi redzams, cik viegli reizumis ir “apmānīt” acis, nezinot, kas slēpjas vizuāli tik pievilcīgajos iepakojumos. Un kaitnieks ir ne vien palmu eļļā esošie hidrogenizētie tauki! To audzēšana, ja vien netiek veikta bioloģiskajās saimniecības, iznīcina ekosistēmu, tai skaitā – nu jau kritiski apdraudētās sugas – orangutanu mājvietas!

 

Dienas noslēgumā bērni ar interesi klausījās bitenieku stāstījumā par čaklajām darbonēm – bitēm, un skatījās teātra izrādi.

Ar nepacietību gaidīsim arī nākamos pasākumus, lai atkal viesotos pie Ikšķiles Brīvās skolas darbīgajām saimītēm!